بررسي اجمالي اختلالات كف لگن
اختلال عملكرد كف لگن (PFD) به گروه وسيعي از علائم و تغييرات تشريحي مربوط به عملكرد غيرطبيعي ساختارهاي داخل مجموعه كف لگن اشاره دارد كه شامل بافت فيبري حمايت كننده به نام فاسيا، تامين خون و عصب و به ويژه ماهيچه هاي كف لگن مي شود. .
اين اختلال ممكن است به افزايش يا كاهش فعاليت يا ناتواني در هماهنگي عضلات كف لگن مربوط باشد. تغييرات در حمايت از اندام هاي لگن نيز بخشي از اين مسائل است و به نام پرولاپس اندام لگني (POP) شناخته مي شود. جنبه هاي باليني PFD مي تواند اورولوژي، زنان يا كولوركتال باشد و اغلب به هم مرتبط هستند. PFD ها بسيار رايج هستند و با تاثير منفي بر كيفيت زندگي همراه هستند. هدف اصلي اين مقاله ارائه يك درك اساسي از PFD در مورد شيوع، عوامل خطر و علائم و همچنين گزينه هاي درماني موجود است.
براي درمان اختلالات كف لگن در تهران با دكتر طاهره فروغي فر تماس بگيريد
نقش عضلات كف لگن چيست؟
ماهيچههاي كف لگن با هم نوعي «حوض» يا «بانوج» را تشكيل ميدهند تا وزن اندامهاي لگني را حمل و در خود نگه دارند و وضعيت آناتوميكي خود را حفظ كنند تا عملكرد طبيعي داشته باشند.
ماهيچه هاي كف لگن سه وظيفه اصلي دارند:
- حمايت از اندام هاي لگن؛ مثانه، مجراي ادرار، پروستات (مردان)، واژن و رحم (زنان)، مقعد و ركتوم، همراه با حمايت كلي از محتويات داخل شكمي.
- در كنترل ادرار و مدفوع نقش دارد.
- به عملكردهاي جنسي برانگيختگي و ارگاسم كمك كنيد.
اختلال عملكرد كف لگن چيست؟
اگر كف لگن ضعيف شود، كشيده شود يا به طور مستقيم آسيب ببيند، مثلاً در هنگام زايمان، اين حمايت طبيعي ممكن است از بين برود. اين مي تواند منجر به خطر افتادگي اندام لگني (POP؛ بيرون زدگي آشكار اندام ها) يا معمولاً به تغييرات كوچكتر در موقعيت اندام منجر شود كه منجر به عملكرد غير طبيعي مي شود - مانند سيستوسل (برآمدگي مثانه در برابر ديواره جلويي واژن و ركتوسل، برآمدگي قسمت تحتاني روده - راست روده، در برابر ديواره خلفي واژن كه مي تواند باعث به دام افتادن مدفوع شود).
تعريف دقيقي از پارامترهاي تشكيل دهنده "اختلال كف لگن" وجود ندارد. در عوض، اين اصطلاح براي تعدادي از شرايطي كه عمدتاً بر مثانه، قسمت پايين روده (مقعد و ركتوم) و همچنين عملكرد جنسي تأثير ميگذارند، استفاده ميشود.
علائم اختلال عملكرد كف لگن عبارتند از:
- اختلال عملكرد دستگاه ادراري تحتاني (LUTS) (بي اختياري ادرار، فوريت، اختلال دفع ادرار، احساس تخليه ناقص و غيره)
- اختلال عملكرد روده تحتاني (بي اختياري مدفوع، يبوست / تخليه ناقص، انسداد مدفوع)
- اختلال عملكرد جنسي (اختلال نعوظ و انزال، ديسپاروني، اختلال ارگاسم)
- درد تناسلي لگني
اختلال عملكرد كف لگن همچنين ممكن است منجر به علائم مثانه بيش فعال (OAB) شود كه شامل تكرر ادرار، فوريت، شب ادراري و شب ادراري است.
شايع است كه اختلال عملكرد كف لگن منجر به علائم مختلف مي شود. LUTS معمولاً با يبوست و همچنين بي اختياري ادرار و مدفوع همراه است و معمولاً با هم وجود دارند.
احساس تخليه ناقص مثانه و ديسپاروني (رابطه جنسي دردناك) اغلب در زنان مبتلا به يبوست گزارش مي شود و اينها با علائم شديدتر روده مرتبط است. براي مردان، LUTS و مشكلات جنسي معمولاً با يكديگر مرتبط هستند.
چه كساني تحت تاثير اختلال عملكرد كف لگن هستند؟
علل و فرآيندهاي عملكردي شرايط مربوط به PFD به طور كامل شناخته نشده است. عوامل متعددي مورد بحث قرار گرفتهاند، به عنوان مثال، تكنيكهاي ضعيف تخليه، عوامل سبك زندگي، تروماي جراحي يا زايمان، سوء استفاده جنسي، سندرم روده تحريكپذير و غيره. همچنين، بسياري از داروها ميتوانند عوارض جانبي داشته باشند كه منجر به شل شدن عضلات صاف و اسكلتي ميشود، كه احتمالاً در ايجاد آن مؤثر است. بي اختياري علائم PFD مي تواند ناشي از علل اورولوژي، زنان و زايمان و روده بزرگ باشد.
سن يكي از عوامل خطر براي اختلال عملكرد كف لگن است، چاقي و زايمان طبيعي از ديگر موارد هستند، اما اين يك سوء تفاهم رايج است كه تنها زنان تحت تاثير قرار ميگيرند و پس از آن، تنها كساني كه در هنگام زايمان دچار تروما ميشوند. در نتيجه اختلال عملكرد كف لگن عمدتاً در زنان مورد مطالعه قرار ميگيرد، اگرچه گزارشهايي وجود دارد كه از هر هشت مرد يك نفر به مشكلات كف لگني مبتلا است.
با بالا رفتن سن جمعيت جهان و عمر طولاني تري، افتادگي اندام لگن نيز يك نگراني فزاينده است.
برچسب: ،